Minunile sunt făcute de noi înşine. De ce să ne facem analize periodic

Acum vreun an, o doctorita la care tin mult, mi-a spus usor revoltata ca noi, pacientii, ar trebui sa intelegem ca avem si obligatii, nu doar drepturi. Si că stilul de viaţă e extrem de important, că e responsabilitatea boastră să avem grijă de noi şi că nu putem să ne aşteptăm să fim bine printr-o minune, în timp ce noi înşine nu ne purtăm frumos cu mintea şi corpul nostru. Una dintre aceste obligatii este sa ne facem analizele anual, mai ales odata ce depasim, sa zicem, 40 de ani. Pentru ca ajungem la medic atunci cand ne doare rau, cand analizele sunt praf, cand nu stim ce ni se intampla, si ne asteptam ca el, medicul, sa ne dea o solutie minune. Un alt medic, oncolog, spunea ca multi dintre pacientii care ajung, din pacate, la el, il intreaba ce trebuie sa manance acum, ca sunt bolnavi. Pai, important era sa te gandesti ce mananci inainte de a te imbolnavi. Acum cand ai deja boala, e mai greu de reparat. Asadar, ce ar trebui sa facem anual.

  1. Analizele uzuale de sange, pe care le recomanda medicul de familie, si la care avem dreptul gratuit. Sigur, ne putem plange ca nu prindem fonduri, dar nefiind urgente, e ok si daca le faci luna viitoare. Doar fa le. Aici pot sa apara modificari mici, dar care pot sa traga un semnal de alarma. (important, chiar daca nu se deconteaza, cereti si o testare a vitaminei D, sunt foarte multi care au deficit, iar deficitul de vitamina D da oboseala, dureri musculare, dureri de spate si altele din acestea)
  2. Ecografie de san sau mamografie, mai ales dupa 40 de ani sau daca exista factori de risc in familie. Teoretic toata lumea stie ca trebuie facuta, practic in Romania 80% din cancerele de san sunt diagnosticate in faza avansata. Diagnosticat la timp, cancerul de san se vindeca, ar trebui sa nu uitam asta.
  3. Analizele ginecologice. Testul Papa Nicolau, care arata cam orice e in neregula. E efectiv o prostie sa mori de HPV in secolul in care traim, si iata ca totusi se intampla. Exista vaccin, exista teste rapide care se pot face acasa (v-am povestit si noi despre testul EASYHPV, vedeti aici un video legat de cum functioneaza testul https://www.youtube.com/watch?v=5gvc4k6NcE0)
  4. Ecografie abdominala- poate nu avem niciun simptom de nimic, dar o ecografie poate sa arate daca exista ceva modificari pe la ficat, rinichi, splina, modificari care dau simptome abia cand este prea tarziu

5. Un control la inima

6. Un control stomatologic – aici din nou ajungem adesea cand ne dor dintii sau cand ni se umfla cate o masea. Daca ne-am duce periodic, ar fi si mai ieftin. Una e sa tratezi o carie incipienta, alta e cine stie ce dezastru (si nu exagerez)

Sunt 2 pseudo argumente pe care le tot folosim ca sa nu ne facem analizele. Habar n-am ce se ascunde in spatele lor, poate ne e frica, cine stie.

Primul si cel mai important e ca nu avem timp. Avem timp sa stam pe FAcebook, avem timp sa mergem in vacante, avem timp sa ne ducem la cinema, sa ne certam cu vecinii, avem timp de orice, doar de- sa zicem maximum 10 ore pe an pentru analize nu.

Al doilea e ca e scump. Cum povesteam mai sus, pentru ca vorbim despre analize anuale, ne putem organiza in asa fel incat sa beneficiem de ceea ce ne ofera sistemul nostru de sanatate, asa prost cum e el. Daca mai avem si o asigurare privata, si mai bine.

Hai, sanatate la toata lumea.