8 efecte ale lipsei somnului pe care e bine să le luaţi în considerare
Banii nu dorm niciodată, spune Gordon Gekko în filmul Wall Street. Ideea pare extrem de atrăgătoare, mai ales în contextul în care trăim într-o epocă în care cultura productivității este extrem de actuală. Mulți politicieni sau președinți de companii dintre cele mai mari ale lumii vorbesc despre faptul că ei dorm foarte puțin, Bill Clinton susține că doarme 5 ore pe noapte, în timp ce șeful Pepsi se laudă cu doar patru ore.
Realitatea însă este cu totul alta, iar studii recente făcute în mai multe țări ale lumii arată că somnul insuficient ar trebui să devină o problemă de sănătate națională. Pe de o parte din cauza problemeleor de sănătate pe care le produce, pe de altă parte pentru că, paradoxal, prea puțin somn înseamnă pierderi financiare semnificative pentru economiile statelor. Prea puține ore dormite sunt asociate cu o creștere a mortalității și cu o scădere a productivității la muncă. O analiză făcută în 5 țări din OECD arată că mai puțin de 6 ore dormite pe noapte duc la creșterea cu 13% a riscului de mortalitate comparativ cu persoanele care dorm cel puțin 7 ore pe noapte.
Sunt studii care arată că proporția celor care dorm prea puțin este în creștere. Motivele sunt legate de stilul de viață din societatea modernă, de stresul psihosocial, de consumul de alcool, de fumat, de lispa activităților fizice și de consumul în exces de echipamente electronice. Din cauza efectelor adverse, lipsa somnului este asociată cu consecințe economice extrem de costisitoare.
Studiul menținat anterior arată că Statele Unite au cea mai mare pierdere economică, aproximativ 400 de miliarde de dolari fiind pierdute anual. PE locul al doilea în clasamentul pierderilor se află Japonia, apoi Germania, Marea Britanie și Canada.
Schimbările mici însă pot avea un impact semnificativ în economie. De exemplu, dacă cei care acum dorm doar 6 ore pe noapte ar dormi o singură oră în plus, pierderea s- ar reduce la jumătate.
Prea puțin somn nu are însă doar efecte economice, ci și consecințe importante asupra sănătății pe termen lung. Corpul are nevoie de somn la fel cum are nevoie de aer și mâncare ca să poată funcționa. În timpul somnului, corpul se autovindecă și își restabilește balanța chimică, iar creierul poate să își facă noile circuite neuronale.
Efectele lipsei somnului asupra sănătății
- Probleme de memorie- în timpul somnului creierul creează legături neuronale care ne ajută să memorăm informațiile noi. Lipsa somnului poate afecta memoria pe termen scurt, dar și pe cea de lungă durată
- Probleme legate de gândire și concentrare- concentrarea, creativitatea și capacitatea de a rezolva probleme sunt la un nivel scăzut în cazul în care organismul nu are suficient timp de odihnă
- Schimbări de dispoziție- prea puțin somn ne poate face mofturoși, prost dispuși, iar în cazurie cronice poate duce chiar și la anxietate sau depresie
- Imunitate scăzută – un organism care nu e suficient odihnit este mai vulnerabil în fața virusurilor și bacteriilor și poate să se infecteze mult mai ușor.
- Risc de diabet- lispa somnului afectează cantitatea de insulină produsă de organism,
- Accidente- dacă suntem obosiți, capacitatea de concentrare scade și implicit crește riscul producerii unor accidente. Anchetatorii au stabilit că a existat o legătură importantă între faptul că angajații erau obosiți si producerea accidentului de la centrala nucleară de la Cernobâl, în 1979. Un studiu realizat în Statele Unite a arătat că aproximativ 60% dintre șoferii adulți din această țară, adică 168 de milioane de persoane, au declarat că au condus în timp ce erau foarte obosiți, iar o treime au recunoscut că au adormit la volan. Autoritatea Rutieră Americană a estimat că aproximativ 100.000 de accidente au loc anual doar din cauza oboselii șoferilor.
- Creștere în greutate- mai multe studii au arătat că există o legătură directă între numărul prea mic de ore de somn și creșterea în greutate. Cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au, de obicei, un indice al masei corporale mai mare decât cei care dorm 8 ore pe noapte. Somnul este considerat un potențial factor de risc în cazul obezității, alături de cele deja cunoscute, mâncatul în exces și lipsa activității fizice. ÎN timpul somnului, corpul secretă gormonii care ajută la controlul apetitului, energiei, metabolismului și procedarea glucozei. În cazul în care nu dormim destul, crește cantitatea de cortizol din organism, acel hormon cunoscut ca fiind hormonul stresului.
- Crește riscul bolilor cardiovasculare- studii citate de Harvard.Edu arată că o singură noapte pierdută aduce în zilele următoare creșteri de tensiune. Efectul poate fi explicat prin corelația dintre prea puțin somn și afecțiunile cardiovasculare sau infarcturi.