Despre 2 cărți abia apărute
Pe mine apropierea licenței m- a ajutat să bat recordul personal la citit, căci orice mi se părea mai atractiv decât să mai citesc odată legile percepției (o să vă povestesc totuși cum se învață la 44 de ani și de ce e un mit că nu mai putem să învățăm, dar altă dată). Așa că am citit mai mult anul ăsta și am mai redus din teancul uriaș ce se afla în așteptare. Azi o să vorbesc despre 2 cărți care mi-au plăcut mult.
Prima este Oameni Obișnuiți, scrisă de Diana Evans, care a apărut la Editura Curtea Veche ( e o editură unde apar o grămadă de cărți genul meu și cu toate acestea nu știu de ce nu e aproape niciodată pe radar, n- o am în top of mind, trebuie să rezolv cumva că e păcat). Oameni Obișnuiți chiar este despre oameni ca noi. Din zilele noastre, din timpurile noastre, cu problemele noastre, cu obiceiurile noastre, cu fricile noastre, cu bizareriile relaționale pe care le avem cu toții, când ne dorim ca partenerul nostru să fie și cu umor, și serios, și party people, să stea și cu copiii, să fie cel mai bun prieten, dar să fie și multă pasiune, să semene azi cu Brad Pitt și mâine cu Hugh Grant, cu alegerile pe care le facem și în care la un moment dat nu ne mai regăsim.
Short spoiler: 2 cupluri, londoneze, trec prin crize conjugale aparent complet diferite, de fapt cu aceleași rezultate. Diferă educația, diferă mediul, problemele de fapt devin aceleași
A doua este Shuggie Bain. De care am fugit un pic, simțeam că n-o să am răbdare, dar oau, te prinde din prima. Povestea e plasată în Glasgow-ul post industrial, unde familiile au o dinamică bizară, înecată în alcool și o ciudată sărăcie, printre programele sociale dezvoltate de guvern care îi ajută pe oameni să supraviețuiască la o limită ce nu îi lasă nici să trăiască, nici să moară. La noi se vorbește puțin despre ravagiile pe care le face alcoolul, căci nu avem deocamdată curajul să ne asumăm asta, deși probabil sunt multe locuri în România unde lucrurile stau la fel cum stăteau în Glasgow și în alte locuri unde industrializarea a schimbat și dezrădăcinat generații întregi. E scrisă cu ritm, alertă, descirptivă, ai impresia că ești acolo. Chiar o bijuterie de carte.
Short spoiler: Shuggie Bain crește cu mama lui, alcoolică, în Glasgow. Are 2 frați mai mari, vitregi și un tată taximetrist care îi părăsește, Mama sa încearcă să supraviețuiască din ajutoare sociale, dar reușește să dea banii în mare parte pe băutură. Se luptă să scape de alcool și reușește, pentru o perioadă destul de lungă, dar insistența unuia dintre partenerii săi o face să recadă. Iar de aici drumul ei merge doar în jos