Idei de vacanță: 2 castele din România

Bine, unul dintre ele nu e chiar castel, dar așa îi zice în nume. Și o să încep cu el. Am fost week-end-ul acesta la Castel Daniel, în ținutul conacelor. Mi-a fost un pic teamă de drum, căci știm cu toții ce înseamnă DN 1 în week-end, dar am mers pe varianta Vălenii de Munte și a fost în regulă și la dus și la întors. Castelul e de fapt un vechi conac al unor grofi și se află în localitatea Tălișoara. Este minunat și nu exagerez cu nimic renovat. Eu nu am mai văzut în România și de fapt cam nicăieri o îmbinare atât de fericită și neapăsătoare de vechi cu nou, de păstrat elemente și materiale vechi și de adus în vremurile noastre. Sunt 2 corpuri de clădire, noi am stat în cea unde se află și spa=ul, într-o cameră mansardată care mi-a plăcut extrem de mult. Cu un pat din care vedeai cerul, cu o cadă pe stil vechi, cu mult lemn, dar nu atât de mult încât să devină deranjant. Spa-ul, că tot l-am pomenit, mi- a plăcut și el foarte mult, deși eu nu sunt un mare fan. Au o piscină destul de mică, la subsol, dar și mai multe proceduri, alternare de apă foarte caldă și apă rece, o altă piscină mică unde se aude muzică subacvatic, jacuzzi, e curat și cum spuneam și mai sus designul mi s-a părut foarte mișto, fără opulență, dar cu mult confort și multă calitate.

Au un meniu scurt, cu mâncare tradițională ușor reinventată, dar nu reinventată absurd, cum se mai întâmplă. Un ciolan cu cartofi și un fel de ghiveci de legume excelent, un cremșnit reinventat și el, dar eu cred că așa ar trebui să fie cremșnitul cu totul, o selecție bună de vinuri și un Kir Royale pe care eu l-am descoperit în Franța de peste 10 ani și care e pe shortlistul meu de băuturi preferate. La micul dejun, brânzeturi, mezeluri și dulcețuri locale.

Tot locul e făcut să te simți bine, au biciclete de închiriat, o grămadă de chestii de făcut în jur, inclusiv trasee prin pădure unde m-am bucurat că era multă lume. Nu că era multă lume ci că sunt mulți care ies în natură și se opresc un pic din toată alergătura asta zilnică. Sigur ne vom întoarce acolo, n-am apucat să facem decât foarte puține dintre chestiile de făcut în zonă.

Al doilea castel este Zabola, despre care poate ați auzit mai des. Am fost de 2 ori, ultima dată acum 2 ani. Locul este extraordinar, ca în filme așa, luxos și elegant, dar cumva mie nu mi s-a părut la fel de primitor ca la Daniel. Poate au altă poziționare, habar n-am, dar oamenii mai puțin primitori, mâncarea nu mi-a plăcut la fel de mult. Oricum, merită cu siguranță o vizită dacă sunteți în zonă.

ÎN general chiar e altă atmosferă în partea aceea, istoria e bine conservată și pusă în valoare, o să vedeți și satele, localitățile sunt îngrijite, întreținute. Și traseul pe care am fost la Cheile Vârghișului, bine semnalizat, frumos explicat, panouri, toate elementele de siguranță- cabluri, etc- erau noi sau în stare foarte bună. E plin de berze peste tot, pădurea de sânziene, orhidee sălbatice și fel de fel de flori sălbatice minunate. M-am bucurat sincer să văd că se poate și așa, mai ales că știm cu toții că din păcate la noi e foarte posibil să ai și experiențe proaste pe bani mulți.

O să găsiți multe informații despre zonă pe visitcovasna.com