
10 SFATURI PENTRU DINŢI SĂNĂTOŞI, ÎN CAZUL COPIILOR
Conform studiului naţional pe care il gasiti aici, 38% dintre copiii cu vârsta sub 3 ani prezintă carii pe mai mult de 3 dinţi.
Asa ca ne-am gandit sa intrebam din nou specialistii care ar fi cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le stim, ca să prevenim urgenţele şi tratamentele dentare complexe, costisitoare şi neplăcute pentru copii.
- Igienizarea orală începe din prima zi a bebeluşului acasă! Chiar dacă încă nu are dinţişori, este important ca măcar înainte de culcare să curăţăm gingiile, obrajii şi limba celui mic cu un tifon steril umezit cu apă.
- Primul dinte înseamnă şi prima vizită la medicul dentist pediatru. Părinţii primesc informaţii avizate despre importanţa controalelor regulate, a unei alimentaţii corecte şi a igienizării orale eficiente acasă.
- Este bine să alegi un medic stomatolog pediatru pentru copilul tău. Acesta este specializat în tratamente pe grupe de vârstă, în psihologie infantilă şi tehnici de comunicare cu pacienţii cooperanţi sau anxioşi, tratează numai copii şi are experienţă în lucrul cu aceştia.
- Periajul dentar este foarte important în menţinerea sănătăţii orale. Acesta trebuie efectuat în fiecare zi, dimineaţa şi seara, timp de 2 minute, cu pastă şi periuţă adaptată vârstei copilului. Pentru a fi eficient, periajul trebuie să fie corect realizat. De la vârsta de 4 ani poţi folosi aţa dentară pentru copii, pentru a evita cariile interdentare. Părintele are un rol activ până în jurul vârstei de 8 ani.
- Începând cu vârsta de 2-3 ani este important să urmărim anumite semne, care ne arată prezenţa obiceiurilor vicioase. Copilul îşi suge degetul, îşi muşcă buza, doarme cu guriţa deschisă şi respiră mai mult oral sau foloseşte suzeta o perioadă îndelungată. Toate aceste acţiuni pot avea efecte negative asupra dezvoltării dento-maxilare a copilului şi trebuie descoperite şi corectate la timp, de către medicul dentist pediatru.
- Părinţii trebuie să ştie că o carie dentară incipientă nu poate fi descoperită acasă. O dată ce vedem un punct negru pe un dinte înseamnă că acea carie este destul de avansată. Este important să urmărim dacă pe dinţi apar pete şi imediat ce le descoperim să mergem la medic. În general, o pată albă, cretoasă, indică o carie incipientă. Cariile netratate se complică într-un timp foarte scurt, putând duce chiar la pierderea prematură a dinţilor.
- Controlul periodic la fiecare 4-6 luni este foarte important: medicul poate descoperi carii incipiente şi le poate trata foarte rapid, se realizează un periaj profesional pentru a îndepărta placa bacteriană şi copilul se acomodează cu mediul şi cu medicul.
- La vârsta de 6 ani, pe arcade, erupe primul molar permanent. Acesta nu înlocuieşte nici un dinte de lapte, de aceea mulţi părinţi îl descoperă din întâmplare. Este important să îl sigilăm cât mai curând după ce a apărut, pentru a-l menţine sănătos pentru cât mai mult timp.
- Dinţii de lapte sunt foarte importanţi în dezvoltarea copilului şi trebuie trataţi dacă se cariază. Aceştia menţin spaţiul pentru dinţii permanenţi şi au rol în estetică, vorbire, alimentaţie. Un copil cu probleme dentare nu se poate concentra asupra activităţilor zilnice, nu se poate alimenta corect, nu poate dormi eficient.
- Conform Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică, cel târziu la vârsta de 7 ani copilul trebuie consultat de către medicul specialist ortodont. În urma evaluării, acesta poate recomanda purtarea unui aparat dentar sau poate decide temporizarea momentului. Tratamentul ortodontic început de timpuriu este mult mai eficient şi prezintă beneficii semnificative pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului.
Acest material a fost realizat cu spririjinul DEntestet For Kids. Smaranda merge la ei de la primul control stomatologic. Are plombe, are si un nerv scos, merge singura in cabinet de mai bine de un an, nu are nicio frica de dentist. Vi i recomand cu toata increderea si caldura.