4 MODURI EFICIENTE DE A REDUCE STRESUL

4 MODURI EFICIENTE DE A REDUCE STRESUL

Una dintre cele mai simple modalități de a reduce stresul și chiar de a-l elimina este sportul. Nu sportul de performanță, cât mișcarea. Medici specialiști în nutriție și boli metabolice, cardiologi, neurologi, cu toții vorbesc în epoca noastră despre efectele deazstruoase ale sedentarismului, nu doar asupra sănătății fizice, ci și asupra celei psihice.

Din punct de vedere fiziologic, sportul pune sângele în mișcare, ajută la oxigenarea organismului, la antrenarea încheieturilor afectate de trecerea timpului și reduce inflamațiile interne. Exercițiile fizice regulate protejează față de toate cauzele de mortalitate, în principal prin protecția față de bolile cardiovasculare și față de diabetul de tip 2. Activitatea fizică ajută corpul să utilizeze mai bine oxigenul și imbuntătățește circulația sanguină, ambele schimbări ajutând la rândul lor creierul să funcționeze mai bine. Exercițiile ajută și la creșterea producției endorfinelor, de aici și efectul beției alergătorului, acel setniment de bine și euforie pe care îl experimentează multe persoane atunci când își termină antrenamentele.

În plan psihologic, exercițiile fizice ajută la distanțarea minții de probleme. Mișcările repetitive ajută mintea să se concentreze mai degrabă pe mișcare, decât pe gânduri. Exercițiile fizice combinate cu cele mentale, de tip Tai Chi sunt conisderate a fi și ele utile pentru managementul stresului.

Printre exercițiile considerate cele mai utile în combatere stresului se numără ciclismul, mersul rapid, alergarea, înotul, tenisul sau badmintonul. Studiile arată că ar fi necesar să facem 150 de minute de sport moderat sau 75 de minute de sport intensiv pe săptămână pentru a reduce stresul, similar recomandărilor pentru îmbunătățirea condiției fizice. Pe de altă parte, cum lipsa timpului este principalul motiv invocat de cei care nu fac mișcare, oricâte minute în plus sunt în plus, deci folosesc organismului.

Odihna este un alt mod, aparent banal, de reducere a stresului. În timpul odihnei, se încarcă sistemul de răspuns de tip ”odihnește-te și digeră”,  care este opusul lui ”luptă sau fugi”. Atunci când acest răspuns este activat, organismul își centrează acțiunile pe reparare, pe regenerare, digestie, detoxifiere și creștere a propriei imunități.  Potrivit studiului despre stres realizat de Asociația Psihologilor Americani în 2012, din cauza stresului 40% dintre adulți suferă de insomnie. Stresul poate să reducă durata somnului, dar și calitatea acestuia.  Și aici metodele de vindecare sunt unele simple: mai puțină cafea, mai puțin televizor, mai puțină utilizare a dispozitivelor electronice, lipsa televizoarelor sau computerelor din încăperea în care se doarme. De altfel, alcoolul, cafeaua și drogurile apar adesea în cercetări ca fiind printre factorii care cresc stresul. Lipsa somnului sau o durată prea mică a acestuia au fost asociate, pe lângă tulburări comportamentale, cu o creștere a ratei obezității și supraponderabilității. Doar 4 ore de somn pe noapte au fost asociate și cu creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului cortizolului și insulinei.