Am citit cartea prinţului Harry

Mbun. Nu am citit-o toata, evident, ca nu e genul pe care sa stai sa o devorezi intr-o noapte, mai ales ca multe dintre situatii erau cunoscute. Dar am citit toata partea cu Meghan, o mare parte din copilarie, am sarit momentan peste partea cu tineretea si cu razboiul, dar o sa ajung si acolo.

Cum mi s-a parut mie

Pai la prima impresie asa, e o carte scrisa de un om care a fost foarte ranit. Si nu doar de moartea mamei sale, ci si de faptul ca i s a pus de mic eticheta de rezerva si si-a si asumat-o, cumva pare ca i se pare din start lui despre el ca nu e suficient de bun si ca trebuie sa faca mai mult si ca e privit cu suspiciune si dezinteres. E extraordinar de trista povestea plasnului lui, povesteste ca nu a putut sa planga niciodata dupa moartea mamei sale pana recent, cate sentimente netraite si cata durere a acumulat in el timp de decenii.

Mi s-a parut foarte interesant ca il descrie pe Charles ca pe un tata bun si care a incercat sa fie afectuos cu fii sai si a si fost atat cat a putut. Nu a putut foarte mult, pentru ca nici el nu a fost crescut cu prea multe manifestari de iubire. Dar a incercat.

MI s-a parut ca intreaga lui atitudine fata de familie, indatoriri, relatii, etc, s-a schimbat odata cu intalnirea cu Meghan. Chiar daca se vorbeste foarte mult despre rigorile familiei regale, cred ca in multe dintre familiile lumii s-au petrecut scene similare, batai intre frati, mici intepaturi. Povesteste prima intalnire dintre Meghan si Charles si Camilla. Charles ar fi intrebat-o daca joaca intr -o telenovela americana, iar ei doi au raspuns ca vai, nu e o telenovela, e un serial dramatic cu avocati. OOOOOOkeeeeeei, dar toti am trecut prin prima intalnire a iubitei cu familia si toti stim ca e foarte posibil sa apara momente awkward.

Nu mi-a placut deloc, dar deloc, modul in care se refera la Kate. Inca de cand o pomeneste prima data, la inceputul relatiei ei cu William, Harry spune ca era pasionata de haine si insista pe asta in toata cartea, ca si cum asta o defineste pe Kate. Posibil sa ii placa, habar n am, dar nu cred ca relatia dintre ea si Meghan s-a stricat pentru ca Meghan nu a vrut sa si ia haine de la designerii britanici ai lui Kate, cum spune Harry.

Nu mi-e clar de ce a scris cartea asta. Pentru ca simte real nevoia sa se stie prin ce a trecut? Mi se pare cumva mai plauzibil sincer decat banii, nu cred ca e materialist, cred ca e doar foarte ranit. Dar ceea ce povesteste nu reuseste sa transmita amploarea durerii lui. Si toate interviurile pe care le da peste tot, ok, iti promovezi cartea, dar cum crezi ca se simt si ceilalti, care nu par sa te fi ranit cu voie, ci pur si simplu pentru ca atat au stiut si atat au putut.

Mi se pare frustrant sa fii si William si sa nu poti sa raspunzi nimic. Pe de o parte pentru ca tu esti cel crescut sa respecte regula no matter what, pe de alta parte pentru ca protocolul nu te lasa, desi poate ai vrea. Si sa ramai intotdeauna cel care incaseaza, fara sa poata replica.

In altă ordine de idei, mă bucur foarte mult că a existat o editură la noi care s-a preocupat să fie parte din acest uriaş eveniment editorial global, editura Nemira, care a scos cartea în aceeaşi zi cu întreaga lume. Din ce am citit, chiar directoarea editurii i-a scris prinţului Harry şi i-a povestit că editura e o afacere de familie şi l-a convins să accepte şi participarea României. Frumos şi felicitări!