5 sfaturi pentru cumpărarea mușcatelor. De ce să ții cont atunci când cumperi plante

M-am bucurat să aflu că există un proiect european pentru promovarea mușcatelor și a crăițelor, adesea cred că ne apucăm să căutăm fel de fel de plante exotice și uităm să ne uităm la ce e mai simplu și mai frumos. Și din acest proiect am aflat și ce trebuie să facem dacă suntem în căutarea unor flori rezistente și ușor de întreținut. Experții de la platforma Mușcate pentru Europa (Pelargonium for Europe) știu exact la ce să fie atenți atunci când vine vorba de cumpărat mușcate.

  1. Alege plante stufoase

Dacă vrei să te bucuri de mușcatele tale din prima zi, alege plante care să aibă atât de multe frunze pe tulpinile puternice, încât să poți vedea cu greu pământul din ghiveci. Mușcatele stufoase cu lăstari puternici au petrecut suficient timp alături de un cultivator. Prin urmare, se vor transforma în niște plante sănătoase. Iar pe lângă frunziș, au și un glob de rădăcină bine dezvoltat. Mușcatele au nevoie de ambele pentru a crește rapid.

  1. Alege mușcate cu mulți muguri

Dacă vrei ca grădina, balconul sau terasa ta să se transforme rapid într-o oază înflorită și liniștită, mușcatele tale ar trebui să aibă o mulțime de muguri chiar de la început. De ce? Pentru că mușcatele iubesc lumina și au nevoie de ea pentru a înflori. Ele absorb razele soarelui și abia atunci când au atins un anumit prag de lumină încep să înflorească. Dacă au foarte puțini muguri, va trebui să aștepți și să speri la mult soare în săptămânile următoare.

  1. Cumpără numărul potrivit de mușcate

Înainte de a merge la magazinul pentru grădinărit, ar trebui să știi de câte plante ai nevoie. Pentru a se dezvolta bine, mușcatele au nevoie de mult spațiu. Într-o jardinieră de 40 cm este loc pentru două muşcate, într-una de 60 cm este loc pentru trei, iar în cea de 1 m pot încăpea patru, până la maxim cinci. Un ghiveci cu diametrul de 20-25 cm poate găzdui o singură mușcată. 

  1. Cumpără ghivece de dimensiuni potrivite

Pe lângă numărul de plante, ar trebui să știi și dimensiunile ghivecelor de care ai nevoie. De exemplu, muşcatele din ghivece de 11-12 cm sunt perfecte pentru plantarea în jardiniere pe balcon, în timp ce muşcatele mai mari, din ghivece cu un diametru de 13 cm sau mai mult, sunt mai potrivite pentru recipiente adecvate mărimii lor, astfel încât să arate grozav chiar de la început. Important: ghivecele de muşcate trebuie să aibă cel puţin 18 cm înălţime.

  1. Momentul potrivit pentru cumpărare

În Europa, serele sunt umplute cu mușcate de la începutul lunii aprilie. Cea mai mare varietate este disponibilă la începutul lunii mai. Dacă nu îți poți proteja plantele de frig, nu le cumpăra prea devreme. Mușcatele trebuie plantate permanent în aer liber numai când nu mai există pericolul de îngheț noaptea și temperaturile ajung la grade cu două cifre în timpul zilei.

Sfat: Nu uita de pământ și îngrășământ!

Când mergi la cumpărături de mușcate, cumpără și compost de înaltă calitate. Pentru o jardinieră de 80 cm, de exemplu, ai nevoie de aproximativ 30 de litri de compost, în timp ce pentru un ghiveci cu diametrul de 20 cm, este vorba de aproximativ patru litri. Ar trebui să te gândești și la îngrășământ. Deși majoritatea composturilor sunt prefertilizate, experții de la Mușcate pentru Europa recomandă utilizarea unui îngrășământ cu eliberare lentă la plantare. Mușcatele cresc cu vigurozitate și au un necesar foarte mare de nutrienți. Compostul prefertilizat acoperă de obicei această cerință doar pentru câteva săptămâni.

Important: Pentru a te asigura că aportul de nutrienți durează până la sfârșitul sezonului de toamnă, alege un îngrășământ de 9 luni. Dacă temperatura crește peste 20°C, planta va utiliza de obicei nutrienții cu câteva săptămâni înainte de sfârșitul așteptat al perioadei de fertilizare și va trebui să fie refertilizată.

Sfaturi detaliate cu privire la toate aspectele îngrijirii mușcatei sunt disponibile și la comercianții specializați.