Locuri de vizitat în România: Castelul Jidvei

În decembrie anul trecut am ajuns în sfârșit la Castelul Bethlen Haller, aflat undeva în apropiere de Alba Iulia. Am plecat vineri de dimineață din București, ne-am oprit la Brașov pentru prânz și am ajuns la castel undeva pe după-amiază spre seară.

Îmi doream de ceva vreme să ajung acolo, pentru că tot văzusem poze și auzisem de renovarea spectaculoasă făcută, dar așteptările mele au fost depășite. Incredibil de multă atenție pentru detalii și pentru conservarea locului. Am stat în clădirea principală, într-unul dintre turnuri, într- o încăpere imensă, cu o baie de epocă înăuntru, cu vedere panoramică asupra văii și castelului.

La subsol este o cramă unde se organizează evenimente, foarte bine întreținută, refăcută din cea originală. Sunt multe obiecte interesante peste tot prin castel, povestea lui fiind una lungă și complicată. A fost pierdut la cărți, în timpul comunismului a fost transformat în secție de șampanizare, iar acum a fost refăcut și pregătit să își primească oaspeții

Am vizitat și viile și fabrica Jidvei, e un proces interesant de urmărit, iar toată zona este ultra modernă și mecanizată.

Tot aici am descoperit și un vin minunat, Eiswein, produs din struguri lăsați să prindă primul îngheț în vie. E produs în serie limitată și destul de scump, dar are un gust și un parfum cu totul speciale, gutuie și soare și frig.