5 orașe europene de văzut vara asta, posibil să nu fie încă foarte aglomerate din nou

Cum pandemia abia e la final, e posibil ca încă marile orașe – destinații turistice să nu fie la fel de aglomerate ca îniante de 2020 și să reușim să le vedem mai pe relaxare și liniște și fără să ne înghesuim mii de oameni în fața aceluiași tablou. 

Aș începe cu Veneția, unde e de mers cu siguranță în viitorul apropiat, mai ales că se tot discută despre închiderea orașului pentru turiști, pentru conservarea patrimoniului. Veneția e unul dintre cele mai frumoase locuri din lume și nu cred că va mai fi vreodată un proiect atât de ambițios ca cel al orașului construit peste apă. E construit pe 100 de insule, nu sunt străzi, ci doar canale și labirinturi. Tot în Veneția aveți șansa să vedeți cea mai mare pictură în ulei din lume, în palatul ducal construit în secolul al 14 lea. E destul de cald în timpul verii, ce e drept, dar veți uita de temperaturile ridicate datorită lucrurilor spectaculoase pe care le veți vedea. 

Rămânem în Italia, la Florența, un alt oraș plin de istorie și povești și de înghețată, spun unii, cea mai bună din toată peninsula. Și dacă nu sunt italienii renumiți pentru înghețată…De altfel toți specialiștii spun că Florențase vizitează cel mai bine din mai până în septembrie, pentru că e și perioada în care au loc festivaluri, spectacole și mutel alte evenimente. IAr acum, în 2022, după atâta pauză, cu siguranță entuziasmul organizatorilor va fi și greu de stăpânit. Nu veți rata cu siguranță Domul, probabil cea mai fotografiată catedrală din lume, sau Ponte Vecchio și e obligatoriu să puneți pe lista de călătorie și o vizită la galeria Uffizi. Apoi, Grădinile Boboli, care sunt legate de Palatul Pitti, unele dintre cele mai frumoase grădini din lume. Au fost create undeva în secolul al 16 lea și adăpostesc acum câteva mii de specii de plante, flori, copaci aduși de prin toate colțurile lumii. Veți putea face, dacă vă interesează, și un tur Borgia. Căci nu degeaba famila Borgia a marcat istoria orașului, a lumii și a legendelor, la câte s-au spus și scris despre ei. 

Paris, nu putea să lipsească PArisul. Dar când altcândva vom mai avea noi șansa să vedem capitala Franței fără uriașe cozi la toate muzeele și fără liste de așteptare. Speranța mea e că și Versaillesul va fi accesibil în vara aceasta, căci visez la sala oglinzilor de decenii. Și dacă n -o prindem acum mai liberă, poate prin vreun februarie să mai avem vreo șansă. Parisul s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, a pierdut din farmecul său romantic, e un oraș agitat și în veșnică mișcare, cu oameni noi tot timpul, cu puțini francezi, dar acum pare că și-a regăsit un pic din liniște. Poate din cauza pandemiei, poate din cauza uriașelor reforme de trafic pe care le face primarul. Oricum, în afară de obiectivele clasice, vă recomand să vedeți și clădirea fundației Louis Vuitton. E spectaculoasă și are o lumină naturală cum nu cred că mai există momentan în alte părți. Și să mergeți să mâncați falafel în Marais. E o legendă. 

Londra, ca și PArisul, e un oraș aglomerat. DAr cu Brexitul și pandemia poate poate vara asta încă va fi frecventabil. DAcă mergeți cu copii sau adolescenți, faceți din timp rezervări pentru studiourile Warner și pentru Harry Potter, dar măcar e posibil să prindeți zile mai libere. În oraș vara e o perioadă bună pentru Turnul Londrei, cu siguranță veți rămâne uimiți de corbii de acolo. Sunt uriași și lucioși și se plimbă pe lângă tine relaxați, până la urmă e teritoriul lor. Muzeul Științei este și el interesant și are deja o secțiune întreagă dedicată pandemiei, virusurilor, inclusiv cu jocuri interactive, că tot vorbeam despre copii sau adolescenți. Tate Modern art e o experiență în sine, mai mult decât un muzeu, iar magazinul de suveniruri are o întreagă colecție curatoriată, iar Muzeul Londrei, un muzeu ceva mai mic și mai puțin cunoscut, spune multe despre istoria orașului, despre marile incendii, despre ciumă și despre viața pe malurile Tamisei. 

Și ultimul, dar nu cel din urmă, Barcelona. CAtedrala SAgrada Familia și PArcul Guell erau aproape de nevizitat în ultimii ani, din păcate, iar orașul era pur și simplu cotropit, iar localnicii s-au plâns de nenumărate ori, până la a interzice airbnb-ul. Oricum, vara aceasta e posibil ca atmosfera să fie încă respirabilă și acolo. Și în Barcelona este un spectaculos muzeu al tehnicii și un muzeu al iluziilor unde puteți să stați alături de Barack OBama. Plus piața centrală, unde se află toate fructele pământului și toate fructele de mare ale apei.