VACANTA LA VIENA CU UN COPIL DE (APROAPE) 10 ANI

VACANTA LA VIENA CU UN COPIL DE (APROAPE) 10 ANI

In primul si in primul rand, Viena cred ca e ideala pentru copii de orice varsta, pentru ca realmente se vede grija pentru ei, iar muzeele, palatele, tot ce tine de istorie, e tratat si din perspectiva si pentru varstele copiilor. O sa va povestesc ce am facut noi in cele 5 zile pe care le-am petrecut la Viena si care au fost complet insuficiente pentru cate am fi vrut sa facem.

  1. O zi la Schonbrunn- am vizitat doar muzeul copiilor, care este un loc absolut mi nu nat. Au facut intr-o aripa a palatului un muzeu special pentru copii, in care povestesc despre regi si regine in copilaria lor. Copiii pot proba costume, sunt asezate pe varste, se pot aseza pe tron, invata in diverse camere ce invatau, ce mancau, cum mancau, cum se imbracau, tot ce faceau printii si printesele pe vremuri. Sunt jucarii ale acestora peste tot, este o galerie cu portretele lor, pe care vizitatorii trebuie sa le identifice pe baza unor quiz uri (de exemplu #ma numesc elisabeta, sunt printesa de Hohenzollern, am devenit regina, sunt singura care apare in portret impreuna cu un caine#). Li se explica ce relatii aveau familiile bogate cu cele sarace, care erau diferentele, cum aratau crinolinele pe sub rochii, perucile, cum se spalau pe cand nu era apa curenta, realmente un muzeu asa cum cred ca ar trebui sa fie toate. De la muzeul copiilor ne-am plimbat prin curte, Smarandei i -a placut la nebunie labirintul (EVIDENT), a fost fascinata de cum arata palatul, de Gloriette, de statui, de lumina de toamna, n-am auzit atatea exclamatii de uimire si bucurie in toata viata ei. Apoi am fost la gradina zoologica, unde prespun ca stiti ca sunt koala si panda si pinguini si ursi polari si lilieci si cine mai stie cine. Si acolo, tot plin de exclamatii de uimire. (pe mine ma uimeste cum reusesc sa finanteze atat de mult din donatii si cat de atenti sunt cu animalele, dar, din nou, si cu copiii) TIP: luati-va apa si snackuri cu voi, fructe, sandvisuri, ce vreti voi. mancarea la restaurantele din gradina zoologica e gen fast food si foarte scumpa.
  2. Muzeul Iluziilor – e mai mic decat cel de la Barcelona, are mai multe chestii experimentale decat de facut fotografii, dar teoretic va iese in drum in centru, asa ca merita sa intrati
  3. Muzeul TEhnic -well, acesta este de neratat. DE la cum se face curent electric cu dinam – si copiii invart la o bicicleta- la cum se fac efectele speciale in filme si cum se construiesc robotii cam orice e acolo. Ati putea spune ca e mai mult pentru baieti, poate e asa, noua ne -a placut foarte foarte mult.
  4. Time TRavel Viena– alta minune :)) si nu e gluma. e mai putin un muzeu, cat o poveste care te plimba prin diverse perioade ale istoriei Vienei, de la cea a ciumei bubonice la recastigarea independentei Austriei. O combinatie de teatru de papusi cu cinmeatograf 5d, VR pentru salile de bal de alta data. TIP: copiii mai mici s-ar putea speria, realmente ai senzatia ca ti se plimba sobolanii printre picioare.
  5. Hofburg- Muzeul Sisi, colectiile de argint si apartamentele regale. Muzeul Sisi e o poveste perfecta pentru fete, apartamentele sunt fabuloase, colectiile la fel

Nu am apucat sa mergem la niciunul dintre muzeele de arta, nici nu le aveam neaparat pe lista de prima vizita, peste vreo 2 ani mi se par mai potrivite. Mai aveam muzeul de istorie naturala si Scoala de Calarie, dar n am apucat. N -am fost la Sacher, ca nu e neaparat genul nostru de prajitura.

Am mai fost la cofetaria Demel, pentru poveste, la Cafe Central, pentru snitel si poveste (groaznic de aglomerat si s- a cam dus atmosfera), dar am gasit o alta cafenea, al carei nume imi scapa, pentru atmosfera si prajituri (stiti, presupun ca sun patrimoniu Unesco) . Ah, si, desigur, la piata, dar noua ne plac pietele la nebunie.

Mancare: Cum v-am povestit, Smaranda e vegetariana, asa ca, desi in Viena, am mancat mult sushi si la Swing Kitchen, de unde am invatat si sa fac wrap cu conopida, nu m-as fi gandit niciodata la asta.

TRansport: am mers cu metroul, ca de obicei, dar aici e atat de simplu si de logic, incat i-am dat ei harta si s-a descurcat impecabil de fiecare data. Si la aeroport tot cu metroul, costa vreo 5 euro pentru adulti. Mai e si varianta CAT, dar costa 17 euro, iar noi nu ne grabeam si diferenta de timp oricum e de vreo 10-15 minute.

Cazare: am stat pe o margine a ringului, caci am vrut sa fiu in centru, mi-a fost un pic teama de vreme, dar a fost un sfarsit de octombrie perfect.