De ce e periculoasă ideea că nimeni nu îi ajută pe români + 3 idei de ajutor

De ce e periculoasă ideea că nimeni nu îi ajută pe români + 3 idei de ajutor

E o naraţiune zilele acestea care ne spune sau ne induce ideea că da, sigur, îi ajutăm pe ucrainieni, dar cine îi ajută pe bieţii români. Şi pentru că e o naraţiune greşită, o să vă dau nişte exemple concrete despre cine îi ajută pe români. ÎN general cred că cei care ajută ajută în orice situaţie, de aia mi se pare cu atât mai toxică ideea cu vai, nimeni nu îi ajută pe români. Pentru că îi face real pe mulţi să creadă că sunt neajutoraţi şi că nu au niciun sprijin, iar asta e foarte toxic.

  1. Fundaţia Mereu Aproape tocmai a inaugurat ambulatoriul renovat de la institutul naţional pentru sănătatea mamei şi copilului. Acum un deceniu, când fii mea era mică, era ceva îngrozitor acolo, iar acum, în urma muncii Sandrei Stoicescu, a echipei ei minunate şi cu siguranţă şi a altor oameni care s-au implicat, arată aşa. Pentru toţi copiii din ţara aceasta. Şi nu e singurul lor proiect, desigur, doar că e fix cel lansat în mijlocul războiului şi în mijlocul naraţiunii care ne spune că pentru români nu se face nimic. Şi da, şi ei strâng donaţii pentru Ucraina şi fac lucruri şi pentru români.

2. Asociaţia Blondie, înfiinţată de Adelina Toncean, care şi-a propus să le ofere copiilor bolnavi timp şi care, în timp, a ajuns să facă peste 100 de zboruri cu copii foarte bolnavi, care nu aveau prea multe şanse aici.

3. Solidar social a lui Adi Hădean, care si-a început activitatea în pandemie şi care da, ajută şi acum la graniţă. A pornit ca o soluţie de criză la pandemie, a luat amploare, iar în primul an de activitate echipa lor a gătit şi livrat 200.000 de porţii de mâncare caldă.