Lista mea de cărți pentru Bookfest 2024 (și nu numai, lista mea de cărți actuală)
Ca de obicei în ultimii ani, nu am apucat să mă pregătesc prea mult pentru Bookfest, nici nu am reușit să citesc prea mult anul acesta, pentru că se apropie disertația (nu că aș fi lucrat prea mult, doar procastinez în perspectivă, adică nici nu citesc altceva, dar nici pentru disertație). Așa că o să încerc să trec în revistă de pe la edituri ce am reușit să citesc, ce am auzit că e de citit și ce aș vrea să citesc. Mă gândesc să le împart de data aceasta în beletristică și cărți de psihologie, dar țineți cont că la psihologie voi pune în special cărți care sunt utile oricui vrea să înțeleagă mai mult, să se ajute pe sine mai mult și să fie mai aproape de ceilalți. O să fie câteva despre relații, am un focus pe relații în perioada asta, mi se pare că acolo e cheia, de fapt și că cu cât facem mai mult și ne dezvoltăm mai mult în direcția asta, o să ne fie măcar ceva mai bine. Pun și editurile, să vă fie mai ușor prin târg
Așadar:
- Cine e de vină (de la Editura Herald) – aici o să și particip la lansare, alături de mai mulți psihologi, vineri seară, la standul editurii. Dar nu de aceea o recomand ci pentru că real mie mi -a plăcut foarte mult cartea asta, am citit-o în iarnă. Am povestit desprea ea intr un video, aici, are doar câteva minute, dar dacă nu aveți răbdare, pe scurt, e o poveste scrisă de doi terapeuți care sunt într-o relație, perspectiva fiecăruia, cum au descoperit calea armonioasă de a continua o relație pe care au vrut să o rupă de câteva ori. Important, aș spune, e că ne arată și normalizează faptul că da, sunt momente dificile în relații, sunt momente foarte dificile, dar putem să le depășim. Cel mai ușor e să spui gata, nu se mai poate, ne oprim aici, pentru că celălalt e de vină. Noi am făcut eforturi, am vrut, am încercat, ne am asumat, dar aia e. Fiecare se oprește când nu mai poate, bineînțeles, dar perspectiva aceasta, a furtunii prin care trecem de fiecare dată când e greu și starea de bine de după, well, merită să citiți, promit
- Familii fericite, de la ZYX Books. Am și făcut interviu cu autoarea, e o doamnă care a reformat practic sistemul de sănătate britanic, reușind să aducă în proiecte și sănătatea mentală. Am întrebat- o când au început englezii să dea atenție acestor subiecte, că la noi nu pare să îi pese nimănui și mi a spus că atunci când nu au mai reușit să găsească oameni pentru joburi din cauza problemelor emoționale. La noi sper să se rezolve mai repede, dar mă îndoiesc. Oricum, cartea e despre adolescenți și copii și cum să ne adaptăm noi la lumea lor mai degrabă. Vă recomand cu încredere cam tot ce a publicat editura ZYZ, e o editură mică, cu tematică, oamenii sunt real preocupați de selecția titlurilor și dacă aș mai fi avut copil mic mi -ar fi fost extraordinar de utile. (au și reducere 30% până pe 2 iunie) (Ups, Pubertatea, pentru cei cu copii mai mari, Alfie Kohn, ce mi ar fi trebuit pe vremuri)
- Dansul Furiei, (editura Herald) am scris despre ea aici, mi se pare o carte aproape obligatorie pentru fiecare dintre noi.
- Credeam că problema e doar la mine, (Editura Curtea Veche) Brenee Brown
Beletristică:
- Povești cu femei măritate- (editura Trei) aș spune că e cea mai frumoasă carte pe care am citit -o anul acesta. Sigur, e tot despre relații, dar am expplicat deja că acolo sunt eu acum, deci era cumva firesc.
- Toți cei din acest tren sunt suspecți . (editura Trei) Nu am apucat să o citesc, dar prima carte, Toți cei din familia mea au ucis pe cineva, mi- a plăcut foarte mult. Așa că treceți-o și pe ea pe lista voastră.
- Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă (Editura Polirom)
- Fără instrucțiuni de folosire, Ioana Burtea (editura Nemira)
- Insula copacilor dispăruți (editura Polirom)
- Dacă spui cuiva (editura Trei) (După mai bine de un deceniu, când surorile Nikki, Sami și Tori Knotek aud cuvântul mamă, îl simt de parcă sufletul le-ar fi sfâșiat de gheara unui vultur, declanșând amintiri care au fost secretul lor încă din copilărie. Până acum.Ani la rând, în spatele ușilor închise ale fermei lor din Raymond (Washington), mama lor sadică, Shelly, și-a supus fetele unor abuzuri inimaginabile, umilințe, torturi și terori psihice. Trecând împreună prin toate aceste experiențe, Nikki, Sami și Tori au dezvoltat o legătură sfidătoare care le-a ajutat să devină mult mai puțin vulnerabile decât și-a imaginat Shelly. Chiar și în timp ce alții erau atrași în pânza întunecată și perversă a mamei lor, cele trei surori au găsit puterea și curajul de a scăpa de un coșmar tot mai intens, care a culminat cu mai multe crime.)
- Casa Ușilor (editura Trei)
- O familie aproape normală (editura Trei) (n această poveste complicată despre dragoste și crimă, un eveniment înfiorător îi face pe membrii unei familii aproape normale să pună la îndoială tot ceea ce credeau că știu despre viaţa lor – și unul despre celălalt.
Stella Sandell, o adolescentă de 19 ani, este acuzată că a ucis cu brutalitate un bărbat. Fata provine dintr-o familie respectabilă – ce motive ar fi avut să cunoască un om de afaceri dubios, darămite să-l omoare?
Tatăl Stellei – preot și mama ei – avocat specializat în drept penal descoperă că standardele morale le sunt puse la încercare în timp ce își apără fiica, străduindu-se să înţeleagă de ce poliţia o suspectează.) - Bărbatul care voia să fie iubit și motanul care s-a îndrăgostit de el (editura Humanitas Fiction)
- Umbra mamei (editura Humanitas Fiction)
- Fata mecanică (editura Humanitas Fiction) (Paris, 1750. Păsările cad înghețate din cer, iar orașul e amorțit de un ger cumplit. Săracii, pribegii și nefericiții care își duc cu greu zilele pe străzile pline de miasme – le bas peuple – sunt în așteptarea unui prilej de a da glas mâniei lor, iar Ludovic al XV-lea are ambiția ca domnia lui să o depășească în strălucire pe cea a ilustrului său străbunic. )
- Focul (editura Humanitas Fiction)(Căsnicia lui Rahel și a lui Peter a fost tensionată încă de când un student l-a pus pe Peter în centrul unei polemici pe rețelele de socializare, acuzându-l că nu ar fi respectat identitatea de gen. La rândul ei, Rahel se confruntă cu întrebări care țin de propria identitate. Misterul care plutește asupra tatălui ei – Cine este? Unde este? De ce mama ei nu i-a vorbit niciodată despre el? – și problemele pe care le descoperă în practica terapeutică devin o sursă de autoanaliză. Însă ritmul alert al vieții citadine, îndemnând la amânarea esențialului, este întrerupt de o vacanță, o izolare care îi va face pe cei doi să pornească într-o călătorie deopotrivă a regăsirii de sine și a redescoperirii celuilalt. )
- Priviți ne cum dansăm, Leila Slimani (editura Humanitas Fiction)
- Distanța dintre noi, (editura Nemira)
- Brooklyn (editura Penguin Book) (În Irlanda anilor 1950, în Enniscorthy, micul orășel în care Eilis Lacey trăiește împreună cu sora ei, Rose, și cu mama lor, perspectivele pentru o tânără femeie la început de drum sunt limitate. De aceea, când Rose o ajută să emigreze în America, la New York, în Brooklyn, Eilis știe că nu poate alege decât să plece, lăsându-și în urmă familia, casa și prietenii. Pe străzile aglomerate și pline de viață ale New Yorkului, în mijlocul energiei debordante a unei țări noi, Eilis se reinventează.)
- Hana (editura Curtea Veche) (Suntem în 1954, Mira are nouă ani și viața ei este pe cale să se schimbe pentru totdeauna. După ce o epidemie de febră tifoidă face ravagii în orașul ei, răpindu-i părinții și frații, copila orfană este nevoită să locuiască cu mătușa ei misterioasă și depresivă, Hana, o femeie deopotrivă fragilă și înfricoșătoare. Treptat, Mira descoperă istoria tulbure a familiei lor și începe să înțeleagă de ce mătușa ei este incapabilă să aibă încredere în sine și în lumea din jur. Prin cele două fire spațio-temporale separate ale cărții, întrețesute cu multă abilitate, Mira descoperă secretul modului de viață retras al Hanei, al vinovăției pe care o poartă și al tatuajului de la încheietura mâinii.)
- Nașele (editura RAO) (Filomena este o refugiată de război inteligentă și descurcăreață, cu un secret din copilărie. Amie, o franțuzoaică frumoasă și visătoare din nordul statului New York, scapă de un soț abuziv pentru o nouă
viață. Lucy, o irlandeză dură, fuge dintr-o casă strictă de fete pentru a deveni asistentă. Iar fermecatoarea Petrina, singura fiică a familiei, termină cu note mari Colegiul Barnard, în ciuda unei traume din trecut care aproape a provocat un scandal în familie. Toate cele patru femei devin nașe una pentru copiii altora, găsind speranță și adăpost
în această familie prosperă și în somptuoasa lor casă din Greenwich Village.)
Cam astea ar fi. Sigur, ca de obicei, am uitat diverse. Vă las și listele de la târgurile trecute și alte liste de lectură , poate vă sunt utile
Gaudeamus 2023, aici